Η Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα Μια Σοβαρή Πρόκληση για το Μέλλον των Μικρών Νησιών

Η Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα Μια Σοβαρή Πρόκληση για το Μέλλον των Μικρών Νησιών


Ο πληθυσμός της Ελλάδας καταγράφει συνεχώς μείωση τα τελευταία χρόνια, με την υπογεννητικότητα να αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα στο μέλλον. Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει επανειλημμένα τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό το φαινόμενο, ενώ η Πολιτεία προγραμματίζει πολιτικές για την αντιμέτωπίση του δημογραφικού προβλήματος.

Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που έλαβε χώρα στη Μήλο από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας, ειδικά στις μικρές κοινωνίες και τα νησιά. Όπως ανέφερε ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, η Ελλάδα το 2022 κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών. Οι ρυθμοί γεννήσεων στη χώρα μας είναι από τους πιο χαμηλούς στην Ευρώπη, με κάποιες περιοχές να μην έχουν καταγράψει γέννηση εδώ και χρόνια.

Η υπογεννητικότητα επηρεάζει σοβαρά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των μικρών νησιών. Η μείωση του πληθυσμού θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους, τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Εκτίμησε ότι αν δεν ληφθούν στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση της γονιμότητας, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια.

Στο συνέδριο, τονίστηκε η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γύρω από τη γονιμότητα. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, αναφέρθηκε στην άγνοια που υπάρχει σχετικά με την φυσιολογία της γονιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι μόλις μία στις δέκα γυναίκες γνωρίζει ότι η μείωση του ωοθηκικού αποθέματος ξεκινάει μετά τα 35.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που περιλαμβάνουν τη δωρεάν διάθεση αιματολογικής εξέτασης της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη). Αυτή η εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες να γνωρίζουν το ωοθηκικό τους απόθεμα και να προγραμματίσουν τη ζωή τους ανάλογα.

Η υπογεννητικότητα του πληθυσμού παραμένει μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για τις πολιτικές του κράτους. Η Πολιτεία οφείλει να προσφέρει ένα αξιόπιστο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και ποιοτικής υποστήριξης, ώστε να ενθαρρύνει τους νέους να αποκτούν παιδιά. Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts