Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, οι νέοι στην Ελλάδα απομακρύνονται από το πατρικό τους σπίτι σε ηλικία 30,6 ετών, ενώ η μέση ηλικία εντός της ΕΕ είναι τα 26,3 έτη, με ελαφριά μείωση σε σχέση με το 2022 (26,4 έτη). Ανάμεσα στους νέους στην ΕΕ, το 2023, το 26% ζούσε σε υπερπλήρη νοικοκυριά, ποσοστό που είναι 9,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον συνολικό πληθυσμό (16,8%).
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ των χωρών, καθώς στην Κροατία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα, οι νέοι καθυστερούν περισσότερο να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους. Η Κροατία καταγράφει την υψηλότερη μέση ηλικία (31,8 έτη), ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (31 ετών) και την Ισπανία (30,4 ετών). Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά φτάνει το 46%, αντίστοιχα με το 27,5% για τον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Ιταλία έχουν τον ίδιο μέσο όρο ηλικίας απομάκρυνσης από το γονικό σπίτι (30 ετών). Στον αντίποδα, οι νεαροί που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά είναι λιγότεροι στην Μάλτα (3,9%), στην Κύπρο (4%) και στην Ιρλανδία (4,4%). Σημαντικές υπερβάσεις στις διαφορές μεταξύ νέων και γενικού πληθυσμού αναφέρονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η κατάσταση που προκύπτει δείχνει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου η ανάγκη για ανεξαρτησία συναντά κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες και χαρακτηριστικά δημογραφίας. Πηγή: newsbeast.gr