Διευκόλυνση επικοινωνίας με το Δημόσιο μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας EMEp

Διευκόλυνση επικοινωνίας με το Δημόσιο μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας EMEp


Χαμένες επιστολές και λάθος διευθύνσεις οδήγησαν σε αυξημένα πρόστιμα για πολίτες που δεν παρέλαβαν ποτέ τα διοικητικά έγγραφα που τους αφορούσαν. Αυτή η κατάσταση έρχεται να αλλάξει με την ψήφο διάταξης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η διάταξη αυτή προωθεί την απλοποίηση διαδικασιών και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, διευκολύνοντας την επικοινωνία του Δημοσίου με τους πολίτες.

Μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), οι πολίτες έχουν πλέον την υποχρέωση να καταχωρούν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, καθώς και την ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας τους. Αυτή η εξέλιξη καθιστά εφικτό το να ειδοποιεί το κράτος τους πολίτες για δημόσια έγγραφα είτε μέσω ηλεκτρονικού τρόπου είτε μέσω φυσικής αποστολής, εφόσον τα στοιχεία τους είναι καταχωρισμένα.

Οι δημόσιοι φορείς θα μπορούν να προβαίνουν σε νόμιμη ψηφιακή επίδοση εγγράφων στους πολίτες που έχουν εγγραφεί στο Ε.Μ.Επ., δίνοντάς τους άμεση πρόσβαση στα έγγραφα που τους αφορούν. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, θα εξοικονομούνται χρήματα και χρόνο, καθώς το Δημόσιο θα μειώσει τα έξοδα αποστολής και εκτύπωσης εγγράφων.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την ανάγκη για το κράτος να διαθέτει ανανεωμένα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να ενημερώνει άμεσα τους πολίτες. «Ερχόμαστε και λύνουμε το πρόβλημα αυτό, επεκτείνοντας το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας», ανέφερε. Ο ίδιος επισήμανε τις συνέπειες των καθυστερημένων ενημερώσεων, οι οποίες οδηγούν σε ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας συγκεντρώνει τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και επιτρέπει την καταχώριση των στοιχείων επικοινωνίας τους σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ πολιτών και Δημοσίου, αλλά και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ειδοποίησης.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts