Σε συμβιβασμούς με τη ρωσική πλευρά σχετικά με την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ προτίθεται να προβεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως «μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ», συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο ίδιος σημείωσε: «Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση»

Ο Ζελένσκι απηύθυνε νέο κάλεσμα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για διάλογο, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει και να αναζητήσει συμβιβασμούς, αλλά δεν είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, δηλώνοντας πως «πρώτα απ’ όλα, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε».

Εν συνεχεία, είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ότι ο Πούτιν πρέπει να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει έναν διάλογο, αντί να ζει σε ένα μπαλόνι πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται».

Σχετικά με το ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε  ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που ικετεύει και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

Πηγή: sofokleousin.gr