«Χωρίς αντικειμενικό, αξιοκρατικό, διαφανές και αμερόληπτο σύστημα επιλογής προϊσταμένων δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η αξιολόγηση που προωθείτε στο Δημόσιο» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών “Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα” στην Ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε πως δεν έχουμε αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων. «Δεν γίνονται κρίσεις. Δεν εμπιστεύεστε τη δημόσια διοίκηση. Τοποθετείτε μετακλητούς σε θέσεις πάγιας διοικητικής ιεραρχίας, όπως στον ΕΦΚΑ όπου η κυβέρνησή σας “έσπασε” τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και τώρα θέλετε να κάνετε αξιολόγηση, με ανθρώπους που μπήκαν με “βύσμα”»

Ανέφερε ότι η ΝΔ ανέφερε «ήταν πάντα, από το 1994 που καταψηφίσατε τον νόμο του αείμνηστου Αναστάσιου Πεπονή στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα που οργιάζει το κομματικό κράτος, αντίθετοι στην αξιοκρατία και στην αξιολόγηση και θέλετε το ΑΣΕΠ μόνο για διακοσμητικό ρόλο».

Εμείς, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, σας προτείνουμε το σύστημα που εφαρμόζεται στη Γαλλία. Αξιολόγηση τύπου 360 μοιρών, ολιστική, και από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω, με αξιολόγηση των δομών και των υποδομών. Και ζήτησε να προχωρήσει τη στοχοθεσία.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, επέκρινε την κυβέρνηση πως μέσα αυτή την κρίση, δεν στηρίζει οικονομικά το Δημόσιο και τους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν μας ακούσατε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, να μειώσετε τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, για έκπτωση στην κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη Γερμανία, στο Βερολίνο πήγαν την κάρτα αυτή από τα 86 ευρώ στα 9 ευρώ. Εδώ έχετε οδηγήσει σε εξόντωση και φτωχοποίηση όλη τη μισθωτή εργασία και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τους έχετε εξοντώσει. Και μετά μιλάτε για κλίμα εξισωτισμού. Κλίμα εξισωτισμού είναι η μαζική φτωχοποίηση του ελληνικού λαού

Ο κ. Ζαχαριάδης ζήτησε από την κυβέρνηση να προκηρύξει σήμερα τις εκλογές για να μην ταλαιπωρείτε άλλο τη χώρα. Προκηρύξτε τες όχι τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Ιούλιο. Στα τρία χρόνια να έχετε φύγει. Χίλιες μέρες είναι πάρα, πάρα πολλές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό Εσωτερικών, στο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση να αποσύρει τη διάταξη που καταργεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν θέματα προ ημερησίας διάταξης, λέγοντας πως αυτό «είναι φίμωση, παρωδία δημοκρατίας, ντροπή». «Ποιος είστε εσείς να αφαιρέσετε το δικαίωμα από εκλεγμένους επικεφαλής παρατάξεων να θέτουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε και προειδοποίησε πως εάν αυτή η διάταξη έρθει στη Βουλή τότε «σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει ένα πολύχρωμο κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας και σε ένα χρόνο αυτή θα είναι η βασική αναμέτρηση στις αυτοδιοικητικές κάλπες».

Ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε το “επιτελικό κράτος” και έκανε λόγο για τοποθέτηση αρεστών, λέγοντας πως τους βάλατε μέσα στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ και κατρακυλήσαμε στη θέση “108” στην ελευθερία του Τύπου. «Στην ΕΥΠ αναγκαστήκατε να αλλάξετε τον νόμο για το προσοντολόγιο για ΝΑ τοποθετήσετε διοικητή που θέλατε. Μαθαίνω, όμως, ότι τώρα έχετε εξελιχθεί περαιτέρω. Μαθαίνω πως στην εσωτερική λειτουργία τής Γενικής Γραμματείας του Συντονισμού, δηλαδή στα μάτια και στα αυτιά του κ. Μητσοτάκη, στην κορωνίδα του επιτελικού κράτους, κάνετε τοποθετήσεις προϊσταμένων τμημάτων και αναπληρωτών προϊσταμένων, ακόμα και βαθμού β΄, χωρίς ούτε καν προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων ευθύνης». Φήμες υπάρχουν, είπε ο κ. Ζαχαριάδης πως «όποιος περνά με απόσπαση τις πόρτες της Υπηρεσίας τοποθετείται απευθείας προϊστάμενος». «Και βεβαίως δεν γίνονται κρίσεις. Επίσης, σε ποιον νεωτερισμό οφείλεται η μη ανάρτηση των νέων τοποθετήσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την μη ανάρτησή τους ποιος τις υπέγραψε;» προσέθεσε και κατέληξε: «Το Μαξίμου δεν είναι ούτε σπίτι σας ούτε τσιφλίκι σας. Λίγες βδομάδες θα είναι εκεί ο κ. Μητσοτάκης. Οι θεσμοί της χώρας, όμως, δεν είναι παιχνίδι. Χρειάζεται σεβασμός, κοινωνική λογοδοσία και ενημέρωση».

Πηγή: sofokleousin.gr