Τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος σε περιφέρειες και δήμους, που θα ισχύσουν από το 2023  περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή (28/1) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, από τις τοπικές εκλογές του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα έχουν πενταετή θητεία, ενώ θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Επίσης μειώνεται ο αριθμός των μελών μεγάλων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. 

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές της αυτοδιοίκησης έχει ως εξής:

«Από την ατζέντα της σημερινής ημερήσιας διάταξης επιτρέψτε μου να προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν
ποσοστό 43% των ψήφων.

Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου. Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 που είναι σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών, στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής». 
 

Πηγή: sofokleousin.gr