Τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Novartis ζητούν από την κυβέρνηση 21 πολίτες με εξώδικο που έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τον καλούν να προβεί σε μία σε σειρά από ενέργειες, όπως ακόμα και η δήμευση της περιουσίας της πολυεθνικής εταιρίας. Αναλυτικότερα ζητούν τα εξής:

1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.

2. Να  προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis,

3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.

Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι έχουν υποστεί υλική και ηθική ζημία, μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, που καταλόγισαν στην Novartis Hellas συνωμοσία με εσκεμμένη πρόθεση να διαπράξει αδίκημα κατά των ΗΠΑ με σκοπό:

ι) τον επηρεασμό ενεργειών και αποφάσεων του αλλοδαπού αξιωματούχου στο πλαίσιο της επίσημης ιδιότητάς του,

ii) την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να πράξει και να παραλείψει ενέργειες κατά παράβαση της νόμιμης υποχρέωσης του ως άνω αξιωματούχου ,

iii) την διασφάλιση οιουδήποτε αθέμιτου πλεονεκτήματος,

iv) την προτροπή προς τον αλλοδαπό αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του προς μία αλλοδαπή κυβέρνηση και αρχές και υπηρεσίες για να επιδράσει και επηρεάσει με αυτόν τον τρόπο ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης και αρχών και υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσει την NOVARTIS HELLAS στην απόκτηση και διατήρηση του επιχειρηματικού οφέλους κατά την άσκηση της επιχειρηματικής (κερδοσκοπικής) δραστηριότητάς της.

Επίσης, σημειώνουν πως «με βάση όσα η Novartis έχει πλέον συνομολογήσει ότι διακινήθηκαν συνολικά «μίζες» περίπου 50 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στην Βουλή των Ελλήνων (6. 2.2018),  ξεπερνά τα 3 δισ. € για την περίοδο 2000 έως και το 2014».

Για τους παραπάνω λόγους οι 21 πολίτες ανακοινώνουν ότι θα προσφύγουν «ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής Αρχής για την αποκατάσταση της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και  της δικής μας ζημίας, αλλά και την αναζήτηση τυχόν δικών σας ευθυνών από τυχόν παράλειψή σας να προβείτε στις δικές σας νόμιμες ενέργειες, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα».

Οι υπογράφοντες

1. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. Αρβανίτη – Σωτηροπούλου Μαρία, Γιατρός Βιοπαθολόγος- Συγγραφέας. Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1986), Εκπρόσωπος στην    Ελλάδα της ICAN (Νόμπελ Ειρήνης 2017)
3. Γεωργούδης Στράτος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΟΙΕΛΕ
4. Δαρδανός Γιώργος, συγγραφέας και εκδότης («Gutenberg», «Τυπωθήτω», «Σπουδή»).Τιμήθηκε με το Βραβείο Γραμμάτων-Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών
5. Ευθυμίου Χρήστος, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
6. Καβουριάρης  Μάκης, Καθηγητής Paris VIII (Vincent de Saint Denis)
7. Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος, Γ.Γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
8. Κυβέλος Βαρθολομαίος, συντονιστής «λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες» στο Ν. Φάληρο και Ταμπούρια Πειραιά
9. Κουζέλης  Μάκης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
10. Λύρας Δημήτρης, τ. Διευθυντής Τράπεζας
11. Μανταίος Κώστας, Νομικός, τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων 1967-1974, Αντιπρόεδρος ΣΑΕΕΑ
12. Μαντζαβάς Ανδρέας, μέλος ΔΣ του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Γεν. Γραμματέας ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ
13. Μανωλάκος Αριστείδης Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ
14. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Προέδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή»
15. Μπούκας Δημήτρης, Καθηγητής Westminster-LSE
16. Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.
17. Πολυχρονόπουλος Κώστας, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», αρνήθηκε ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς»
18. Πορτάλιου Ελένη, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
19. Ρέλλας Αντώνης, Σκηνοθέτης- Ανάπηρος ακτιβιστής
20. Ρόκος Κυριάκος, Γλύπτης, Α΄ Βραβεία: Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΕΤΕ,  Ε.Μ.Π., Δήμου Αθηναίων, Vangjush Mio Korcas Αλβανίας
21. Τρίμης  Δημήτρης, Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ

Πηγή: sofokleousin.gr