Το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, που συμβουλεύει τις γαλλικές αρχές σχετικά με την υγειονομική πολιτική, εκτιμά πως τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να βγάλουν τη μάσκα σε περιβάλλον εσωτερικό, κλειστό και ιδιωτικό, όμως πρέπει να συνεχίσουν να τη φοράνε στην κοινότητα.

Η «προσοχή», εντούτοις, πρέπει να συνεχιστεί, υπογραμμίζει το Ανώτατο Συμβούλιο (HCSP) σε μια γνωμοδότηση που δημοσίευσε χθες σχετικά με την προσαρμογή των κανόνων προστασίας. Κι αυτό, λόγω της «δυσμενούς σε εθνικό επίπεδο επιδημιολογικής κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, του κορεσμού των νοσοκομείων» και της «αδυναμίας να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τα άτομα που έχουν επωφεληθεί από ένα πλήρες εμβολιαστικό σχήμα να μολύνουν άλλους ανθρώπους».

Το σώμα συστήνει ότι «σε ένα ιδιωτικό πλαίσιο οικογενειακό ή φιλικό, σε περιβάλλον εσωτερικό κλειστό, όλα τα πρόσωπα που συναντώνται», θα μπορούσαν να βγάλουν τη μάσκα τους, «εφόσον όλοι τους έχουν επωφεληθεί από ένα πλήρες εμβολιαστικό σχήμα και υπό την προϋπόθεση να σέβονται τα μέτρα προστασίας: υγιεινή των χεριών, διατομική απόσταση, αερισμός και περιορισμός στους έξι του αριθμού των ατόμων».

Εντούτοις, αυτή η σύσταση δεν θα εφαρμόζεται εάν κάποιος από τους παρόντες δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως ή εμφανίζει παράγοντα κινδύνου να ασθενήσει βαριά (ηλικία, συννοσηρότητα).

Στο «πλαίσιο της κοινότητας (οργανισμοί και ανοικτά εξωτερικά περιβάλλοντα)», το Ανώτατο Συμβούλιο συστήνει να συνεχίσουν οι πολίτες να σέβονται τα μέτρα προστασίας, μεταξύ αυτών τη χρήση της μάσκας και τον περιορισμό των μετακινήσεων «σε συμφωνία με την εξέλιξη των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης».

Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα να συμμετάσχει κανείς σε συναθροίσεις πέραν των ατόμων που επιτρέπεται.

Το Ανώτατο Συμβούλιο συστήνει, επιπλέον, να διεξαχθούν «εκστρατείες επικοινωνίας προς τους πολίτες που εμβολιάζονται για να τους εξηγείται η σημασία των μέτρων προστασίας, ακόμα κι όταν είναι εμβολιασμένοι».

Επισημαίνει ότι «έλαβε υπόψη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στις σοβαρές μορφές της Covid-19» και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας στη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Πηγή: sofokleousin.gr