Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού και του περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καρχιμάνη.

Ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 1.928.868,44 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά συνολική έκταση 4.286.374,31 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας και Πρέβεζας.

Σκοπός της σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, «στόχος είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Ηπείρου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου γίνεται η έκτη περιφέρεια που υπέγραψε Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2020 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 5 Φεβρουαρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ έξι μέρες μετά, στις 11 Φεβρουαρίου, με την Περιφέρεια Κρήτης. Τη σκυτάλη πήρε στις 24 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μια μόλις μέρα αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πηγή: sofokleousin.gr