Τα μέτρα απόσταξης και πράσινου τρύγου συζητήθηκαν κατά στις σημερινές επισκέψεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα στη Νεμέα.

Σε ανάρτηση του κ. Δήμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι: «Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης @MakisVoridis επισκεφθήκαμε το δημαρχείο στην Νεμέα, ένα οινοποιείο, τον οινοποιητικό συνεταιρισμό και ένα φυτώριο. Συζητήσαμε για την απόσταξη,τον πράσινο τρύγο, την αναδιάρθρωση, τον Ιανό,τα μέτρα ενεργητικής προστασίας και ζητήματα της Κορινθίας».

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου

Με σημερινή ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη «τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, που δόθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους φορείς του αμπελοοινικού τομέα, ότι τα μέτρα απόσταξης και πράσινου τρύγου θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά, εφόσον παραστεί ανάγκη».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι: Ήδη, ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιάννης Βογιατζής σε επιστολή του προς τον υπουργό κ. Βορίδη εκφράζει την ικανοποίηση του κλάδου τόσο για την ανταπόκριση του στο συγκεκριμένο αίτημα του οινικού κόσμου, όσο για την δέσμευση ότι μια σειρά αιτημάτων που τέθηκαν σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση του υπουργού με τους προέδρους των ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ βαίνουν προς επίλυση.

Ο κ. Βογιατζής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του στη θετική επίδραση που είχαν η απόσταξη οίνου και πράσινου τρύγου στην ομαλή εξέλιξη του φετινού τρυγητού, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε ορισμένες περιοχές υπήρξε πτώση των τιμών παραγωγού με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα το αμπελουργικό εισόδημα.

Κρίσιμης σημασίας εξέλιξη θεωρείται επίσης η υπογραφή της ΚΥΑ για την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης στο 70% και η δέσμευση για έγκρισή τους στην προβλεπόμενη προθεσμία. Ουσιαστικό ενδιαφέρον υπήρξε επίσης για την επίλυση τρεχόντων θεμάτων που συζητήθηκαν όπως η αναμόρφωση του συστήματος των ταινιών ελέγχου των οίνων ΠΟΠ καθώς και η ένταση των προσπαθειών ώστε να δοθεί τέλος στην παρανομία με τις ελληνοποιήσεις οίνων αλλά και να μπουν κανόνες σχετικά με τη  διακίνηση του χύμα κρασιού.

Πηγή: sofokleousin.gr