Σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συντονίζει ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, με σκοπό τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ναυτικών του υπό ελληνική σημαία φορτηγού πλοίου «ΑΓΓΕΛΙΚ ΠΑΟΥΕΡ», στο οποίο έχει επιβληθεί από Ναυτικό Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου από το αγκυροβόλιο Γκουισάν.

Επί του πλοίου επιβαίνουν συνολικά 22 άτομα, ανάμεσα στα οποία οκτώ Έλληνες ναυτικοί και ένας Έλληνας τεχνικός επιθεωρητής.

Οι συμβάσεις εργασίας όλων των μελών του πληρώματος έχουν λήξει με αποτέλεσμα να παραμένουν επ’ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ αρκετοί έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.

Σημειώνεται, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν κινήσει διαδικασίες διοικητικών και ποινικών κυρώσεων κατά της διαχειρίστριας εταιρείας για μη συμμόρφωση στις συνεχείς έγγραφες οδηγίες και εντολές και μη διενέργεια των οφειλόμενων πράξεων για την αποβίβαση του πληρώματος.

«Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρακολουθούμε ανελλιπώς τις εξελίξεις, έχουμε ήδη κινηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παρεμβαίνουμε σε κάθε κατεύθυνση, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών μας», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, στην οποία απέστειλε και επιστολή, ζητώντας την προστασία των ναυτικών και των δικαιωμάτων τους, την εξασφάλιση κάθε δυνατής συνδρομής για την παροχή ιατρικής βοήθειας και την αποβίβαση και τον επαναπατρισμού των επιβαινόντων στο πλοίο.

Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχώρησε:

• Σε άμεση ενημέρωση των προξενικών Αρχών της χώρας μας στην Κίνα για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής και διασφάλιση συνεχούς επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος.

• Σε μετακίνηση του ναυτιλιακού ακόλουθου Σαγκάης στην περιοχή αγκυροβολίας του πλοίου από τις 5 Μαρτίου 2021 για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στο έργο της εκεί ελληνικής προξενικής Αρχής και την αυτοπρόσωπη παρέμβασή του στις αρμόδιες κινεζικές Αρχές.

• Σε αποστολή τεσσάρων διπλωματικών διαβημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με τα οποία ζητούνται η άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς στην ξηρά, η διερεύνηση κάθε δυνατής εναλλακτικής ενέργειας για την αποβίβασή τους, η επιστροφή σε αυτούς των ταξιδιωτικών εγγράφων που είχαν παρακρατηθεί (τα οποία τελικά παρελήφθησαν από εκπρόσωπο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στις 19 Μαρτίου), καθώς και η μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλή θέση, εντός λιμένα.

• Σε συνεχή επικοινωνία με την Oμάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Πηγή: sofokleousin.gr