Εντατικοποίηση ελέγχων για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από τον Υπουργό Υγείας

Εντατικοποίηση ελέγχων για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από τον Υπουργό Υγείας


Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στην αυστηρή κριτική που ασκήθηκε προς ορισμένους γιατρούς, χαρακτηρίζοντας «ανόητους» εκείνους που προβαίνουν σε υπερσυνταγογράφηση. Υπογράμμισε ότι αυτή η πρακτική δεν συνάδει με το ιατρικό ήθος και διαβεβαίωσε πως οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν με τα νέα συστήματα κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ εντόπισαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που πλήττουν τον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός τόνισε ότι η μείωση της σπατάλης στα φάρμακα είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς οι εξοικονομούμενοι πόροι μπορούν να επενδυθούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς.

Ο Γεωργιάδης έκανε επίσης λόγο για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, η ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών στις περιπτώσεις αυτές υπήρξε άμεση. Επιπλέον, αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να σχετίζονται με παράνομες παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την υγειονομική περίθαλψη και την πρόσβαση των ασθενών σε σημαντικά σκευάσματα.

Τόνισε ότι «όλοι οι μηχανισμοί του κράτους θα ασχοληθούν συστηματικά με τον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών», διασφαλίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν αυστηρές τιμωρίες. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν μοτίβα υπερσυνταγογράφησης, όπως η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων χωρίς ιατρική αιτιολόγηση και οι συχνές ανανεώσεις συνταγών.

Ο υπουργός παρουσίασε επιπλέον συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως περιπτώσεις γιατρών που συνταγογράφησαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για συγγενείς τους, καταδεικνύοντας την κατάχρηση που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανακοίνωσε επίσης ότι, από τον Απρίλιο του 2024, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την επιβολή ποινών, επιτρέποντας στους ελεγκτές να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς την ανάγκη εξέτασης των περιπτώσεων από επιτροπή.

Η Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Νίκη Τσούμα, πρόσθεσε τη σπουδαιότητα της τεχνολογίας στη διαδικασία αυτή, επισημαίνοντας την υλοποίηση εξελιγμένων υποδομών Η/Υ που αναλύουν την συμπεριφορά στη συνταγογράφηση και επισημαίνουν παραβατικές συμπεριφορές.

Ο υπουργός κατέληξε με την προειδοποίηση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. «Είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν όλοι οι υπεύθυνοι», υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας των ασθενών.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts