“Βαρύτατα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ από την αιφνιδιαστική οριζόντια μείωση των συντάξεων χηρείας“, όπως αναφέρει σε δήλωση της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια αναφέρει: «Ο e-ΕΦΚΑ, δίχως την παραμικρή προειδοποίηση, πραγματοποίησε περικοπή 50% σε 5.500 συντάξεις χηρείας και ζητάει από τους δικαιούχους να υποβάλλουν αίτηση που στη συνέχεια θα ελεγχθεί, ώστε τον επόμενο μήνα να τους επιστραφούν τα ποσά της περικοπής. Πρωτοφανές φιάσκο και αδιαφορία του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ εις βάρος των συνταξιούχων και, ταυτόχρονα, παραδοχή ότι δεν γνωρίζουν εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι σωστές περικοπές, λόγω της συμπλήρωσης της τριετίας, από την έναρξη χορήγησης της παροχής στις περιπτώσεις που ο/η επιζών σύζυγος συνεχίζει να εργάζεται ή να αυτοαπασχολείται ή να λαμβάνει άλλη σύνταξη. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του σχετικού λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία και, αντί να εξασφαλίσουν τον αναγκαίο έλεγχο, επέλεξαν την αιφνιδιαστική οριζόντια περικοπή, υποβάλλοντας, εν μέσω πανδημίας, στην απίστευτη ταλαιπωρία τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται.

Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να μην ισχύσει αυτή η οριζόντια τιμωρητική περικοπή και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι κανονικά ολόκληρη τη σύνταξη τους για τον Ιούνιο, καθώς και να προβλεφθεί εύλογο χρονικό περιθώριο για να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί ο αναγκαίος έλεγχος από τον ΕΦΚΑ χωρίς οριζόντιες περικοπές συντάξεων», καταλήγει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πηγή: sofokleousin.gr