Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που παρέμεναν σε τέλμα από τον Μάρτιο, «ξεκίνησαν και πάλι», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν σε τέλμα και ξεκίνησαν και πάλι», δήλωσε ο Μπορέλ από το Βάνγκελς, στη βόρεια Γερμανία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφερόταν στις συζητήσεις που είχαν χθες στην Τεχεράνη ο συντονιστής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Ενρίκε Μόρα και ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αλί Μπαγερί με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Παράλληλα ο εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσί για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.

«Αποτίμησα αυτή τη συνάντηση στο Ιράν θετικά. Οι διαπραγματεύσεις είχαν μπλοκάρει εδώ και δύο μήνες εξαιτίας των διαφωνιών για τους Φρουρούς της Επανάστασης», εξήγησε ο Μπορέλ.

«Αυτού του είδους τα ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Ας πούμε ότι τα πράγματα είχαν μπλοκάρει και τώρα υπάρχει μια απεμπλοκή», πρόσθεσε. «Υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία», εκτίμησε ο ίδιος.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο στη Βιέννη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είχαν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο, κυρίως λόγω του αιτήματος του Ιράν να αφαιρεθούν οι Φρουροί της Επανάστασης από τον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι ΗΠΑ δεν είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο σύντομα.

Η συμφωνία του 2015 καρκινοβατεί μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, η οποία σταδιακά έχει αρχίσει να αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει αυτής.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr