Λόγο για απόλυση γιατρού, την οποία συνδέει με τη συνδικαλιστική του δράση, κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα «φέρνει» στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός που καταγγέλλει ότι «αποκλειστική αιτία της δυσμενούς, επιλεκτικής και εν τέλει μη σύννομης μεταχείρισης, είναι η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση του συγκεκριμένου γιατρού» και «το γεγονός ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσπάθεια της Διοίκησης του «Αγίου Σάββα» να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τα αυξανόμενα κρούσματα covid-19 στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενεργοποιώντας μάλιστα διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εις βάρος τους».

Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Ξανθός στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Κώστας Καταραχιάς είναι γιατρός ακτινολόγος και εργάζεται ως επικουρικός γιατρός στο ΓΝ «Αγ. Σάββας». Ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Από τον Ιανουάριο έχει αποσπαστεί στη ΜΕΘ του ΓΝ “Σωτηρία”, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς με covid-19.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, με διάταξη νόμου παρατάθηκε η θητεία όλων των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2021. «Από τη γενική αυτή ρύθμιση και από τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην παρατείνει τη θητεία ειδικά του κ. Καταραχιά, με το πρόσχημα ότι ο διευθυντής του Τμήματος στο οποίο υπηρετεί στον “‘Αγιο Σάββα” δεν ζήτησε την ανανέωση της σύμβασής του. Έτσι, μετά τη λήξη της 3μηνης απόσπασης του στο “Σωτηρία” (31/3/201), ο συγκεκριμένος γιατρός θα απολυθεί» σημειώνει ο κ. Ξανθός.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας «υπηρεσιακός» λόγος που οδηγεί στη μη ανανέωση της σύμβασης του Κώστα Καταραχιά. Ούτε κανένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πειστεί ότι ένας ακτινοδιαγνώστης με ειδική εμπειρία σε ΜΕΘ-covid δεν χρειάζεται σήμερα στο ΕΣΥ, την ώρα της κορύφωσης του 3ου επιδημικού κύματος», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι αποκλειστική αιτία αυτής της δυσμενούς, επιλεκτικής και εν τέλει μη σύννομης μεταχείρισης, είναι η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση του συγκεκριμένου γιατρού. Είναι το γεγονός ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσπάθεια της Διοίκησης του “Αγίου Σάββα” να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τα αυξανόμενα κρούσματα covid-19 στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενεργοποιώντας μάλιστα διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εις βάρος τους. Η στοχοποίηση του Κώστα Καταραχιά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου λόγω της δραστήριας συνδικαλιστικής του παρουσίας είχε καταγγελθεί επίσημα από την ΕΙΝΑΠ ήδη από τον Ιανουάριο».

Ο βουλευτής Ανδρέας Ξανθός καλεί τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει τη Βουλή «τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου από το ΕΣΥ» και αν προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο, παρατείνοντας τη σύμβαση του κ. Καταραχιά μέχρι 31/10/2021.

Πηγή: sofokleousin.gr