Με σημαντικά κέρδη για Dow Jones και S&P 500 αλλά απώλειες για τον Nasdaq ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, παρά το πρωτοφανές χάος με την εισβολή διαδηλωτών – οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και με τους επενδυτές να εστιάζουν στο αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Τζόρτζια.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις επαναληπτικές εκλογές για δύο έδρες της Γερουσίας στην πολιτεία Τζόρτζια Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% των ψήφων και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Ντέιβιντ Περντιού το 49,7%, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή των νότιων ΗΠΑ, με τον Όσοφ να προηγείται με 24.859 ψήφους, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research.

H διαφαινόμενη νίκη των Δημοκρατικών «ανησυχεί» τη Wall Street και ιδιαίτερα τον κλάδο τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, υπάρχουν φόβοι πως οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν αυστηρότερη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ αυστηρότεροι έλεγχοι μπορεί να επιβληθούν σε άλλους κλάδους όπως οι τράπεζες, το πετρέλαιο και το αέριο και η υγεία. Αντιθέτως, ωφελημένοι μπορεί να βγουν οι κλάδοι των υποδομών και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Goldman Sachs αναμένει ένα ακόμη μεγάλο πακέτο τόνωσης ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εγγύς μέλλον, αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και αναλάβουν τη Γερουσία.

Κατά τα λοιπά οι επενδυτές εστιάζουν και στον κορoνοϊό καθώς η Βρετανία εισήλθε στο τρίτο της lockdown και η Γερμανία παρατείνει το δικό της έως τις 31 Ιανουαρίου. Οι ανησυχίες των ειδικών εντείνονται καθώς το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Ο πρώην επικεφαλής επίσης της FDA Scott Gottlieb προειδοποίησε ότι το νέο στέλεχος φαίνεται να αναστέλλει τη δράση των φαρμάκων αντισωμάτων. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι μετοχές των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών Tencent και Alibaba οι οποίες κατέγραψαν άνοδο παρά το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις συναλλαγές με οκτώ κινεζικές εταιρείες εφαρμογών λογισμικού, μεταξύ των οποίων οι WeChat Pay και η Alipay της Ant Group. Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την αποχώρηση του D. Trump από την εξουσία.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,44% στις 30.829 μονάδες καταγράφοντας νέο υψηλό όλων των εποχών ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται πάνω από 600 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,57% στις 3.748 μονάδες ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,61% στις 12.740 μονάδες.

Πηγή: sofokleousin.gr