Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι τρεις δείκτες στο πέρας της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ανακοίνωση της Fed και στις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα ενώ δεν προέβη σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Όπως αναμενόταν από την αγορά, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να κρατήσουν τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και το μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, καθώς βλέπουν επιβράδυνση της ανάκαμψης.

«Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ προκαλώντας περεταίρω ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

 Η νέα έξαρση της πανδημίας προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,02% ή 625 μονάδες, στις 30.311, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,53% στις 3.752 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,54% στις 13.280 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3M (+5,6%) και Walgreens Boots (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-4,7%) και Walt Disney (-4,3%).

Στα εταιρικά νέα, η Microsoft ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,03 δολ. και τα έσοδα στα 43,08 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,64 δολ. και έσοδα στα 40,18 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως αυτό είναι το πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του ομίλου που τα έσοδα ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν οι ισχυροί όμιλοι των Αpple, Facebook και Tesla.

Στις μάκρο ειδήσεις, άνοδο μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους κατά 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,5% στα 52,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.844 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στο 1,028% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2104 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr