Νέες απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 34.000 μονάδες και τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για τον πληθωρισμό και να εστιάζουν στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ωστόσο, το κλείσιμο έγινε μακριά από τα χαμηλά της ημέρας αφού προς το τέλος της συνεδρίασης κατέστη δυνατό να «μαζευτούν» οι ισχυρές απώλειες.

Aξιωματούχοι κατά την τελευταία συνεδρίαση της FED εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Ορισμένοι από αυτούς φάνηκαν μάλιστα ανοιχτοί για μια μελλοντική συζήτηση για την μείωση του προγράμματος μηνιαίας αγοράς ομολόγων το οποίο τέθηκε σε ισχύ την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, αρκετοί σημείωσαν πως αναμένεται να χρειαστεί χρόνος μέχρι η οικονομία να έχει σημειώσει ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στους στόχους για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών έχει μπει και η βουτιά των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να χάνει πάνω από 20% σήμερα στα $35.000 στον απόηχο της προειδοποίησης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμών. 

Επιβαρυντική ήταν και  η πτώση των τιμών του πετρελαίου πάνω από 3%, καθώς οι συζητήσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σημειώνουν πρόοδο, την ώρα που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα τριμήνου συνέχισαν να ανακοινώνουν οι εταιρείες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ. Χθες, ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησαν οι Walmart, Home Depot, Macy’s και σήμερα, μεταξύ άλλων, οι Lowe’s και Target.

Ειδικότερα, η Lowe’s ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α΄ τριμήνου καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 3,21 δολ. και τα έσοδα ανήλθαν στα 24,42 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα2,61 δολ. και έσοδα στα 23,81 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε και η Target. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν στα 3,69 δολ., περίπου πέντε φορές πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 23,88 δισ. από 19,37 δισ. πέρυσι.

Στα μάκρο της ημέρας, προς τα κάτω κινήθηκαν οι ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική ένωση κτηματομεσιτών.

Ειδικότερα, κατεγράφησαν 1,569 εκατ. ενάρξεις έναντι 1,733 εκατ. ενάρξεις τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,702 εκατ. ενάρξεις κατοικιών. Οι άδειες κατασκευής κατοικιών διαμορφώθηκαν σε 1,76 εκατ. για τον Απρίλιο, από 1,755 εκατ. τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,77 εκατ. αδειών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,48% ή 163 μονάδες στις 33.897, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,29% στις 4,115 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,03% στις 13.299 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+3,2%) και Intel (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (-2,9%) και Nike (-2,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI βυθίστηκε στα 63,36 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για πέμπτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 1.881 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,68% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2175 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr