Με πράσινα ταμπλό έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν θετικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικό βάρος και από τη συμφωνία που πέτυχε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ένα σχέδιο δαπανών σε υποδομές, μετά τη συνάντηση του με δικομματική ομάδα Γερουσιαστών. «Έχουμε συμφωνία» ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με μέλη της λεγόμενης ομάδας των 21, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το CNN. «Έγιναν σημαντικοί συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η συμφωνία αφορά σε προϋπολογισμό 559 δισ. δολαρίων για τις υποδομές στις ΗΠΑ, ενώ ο συνολικός «πήχης» μπορεί να φτάσει περίπου το 1 τρισ. δολάρια για πάνω από πέντε χρόνια. Το νομοσχέδιο εστιάζδει αποκλειστικά σε φυσικές υποδομές όπως δρόμυς, γέφυρες, σιδηρόδρομους, αγωγούς, ευρυζωνικές συνδέσεις και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αύξηση του εταιρικού φόρου, στην οποία ήταν αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τελικά, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,95% ή 322 μονάδες στις 34.196, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,58% στις 4.266 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 14.369 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+2,9%) και Boeing (+2,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (-0,2%) και Dow Inc. (-0,1%).

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαίωσε την πρώτη μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα μείνει αμετάβλητη στο 6,4%.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η αμερικανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η ανοδική αναθεώρηση των επενδύσεων αντισταθμίστηκε από το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα το οποίο αυξήθηκε στα 88,1 δισ. δολάρια για τον Μάιο, από 85,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και αντί εκτίμησης των αναλυτών για 87,5 δισ. δολάρια. Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% φέτος, τον υψηλότερο από το 1984. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία για το α’ τρίμηνο ανήλθε στο 2,5%, σταθερός σε σχέση με την αρχική μέτρηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000 στις 411.000, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιουνίου. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν 380.000 νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 144.000 την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουνίου, στα 3,4 εκατομμύρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό 2,5 ετών καθώς ενισχύθηκε 0,3% στα 73,30 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.776 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,49%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1936 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr