Με ισχυρά κέρδη έκλεισε στο αμερικανικό χρηματιστήριο ην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αποδέχονται την πρόθεση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ και να εστιάζουν στα εταιρικά νέα και στα οικονομικά στοιχεία.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 0,7% στις 34.043 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,1%, στις 4.180 μονάδες. Ενώ και ο Nasdaq κέρδισε 1,4%, στις 14.034 μονάδες.

Στο σύνολό της η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από αρκετή νευρικότητα με έντονες αυξομειώσεις με αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν απώλειες: ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq παρουσίασαν πτώση 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα γνώρισε τη μεγαλύτερη βελτίωση από το Μάιο του 2007, με το σχετικό δείκτη της IHS να ενισχύεται στο 60,6 τον Απρίλιο. Σε ακόμη μία ένδειξη ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, κυρίως χάρη στις ελλείψεις στην αγορά.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 20,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,02 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, από 846.000 τον Φεβρουάριο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο εταιρικά νέα, καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Intel καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,39 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 18,57 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στο 1,15 δολ. και έσοδα στα 17,90 δισ. δολάρια.

 Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα αποτελέσματα της Snap Inc. όπως και των Honeywell International Inc. και Schlumberger Ltd. Από την πλευρά της η Mattel Inc. ανακοίνωσε συρρίκνωση ζημιών για το τελευταίο τρίμηνο μετά το άλμα των πωλήσεων κατά σχεδόν 50%.

Στον αντίποδα την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε και η κατρακύλα του Bitcoin το οποίο υποχώρησε προηγουμένως κάτω από το επίπεδο των 50.000 δολ. ενώ αυτήν την ώρα κινείται στα 51.155 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της πρόσφατα εισαχθείσας στο ταμπλό Coinbase, που κατέγραψε απώλειες 0,63%, με το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο να σημειώνει την πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή του. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 14,2% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ κινείται 23% χαμηλότερα από την τιμή των 381 δολαρίων με την οποία έκανε το ντεμπούτο της στον Nasdaq στις 14 Απριλίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,56% και η απόδοση του 30ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 62,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.777 δολ./oz..

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 1,6% και 0,1% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2096 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr