Πράσινα ταμπλό στη Wall Street πυροδότησαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με τους εντείνοντας το δέλεαρ για τους επενδυτές ενώ πλέον θεωρείται πιθανό να τους απομακρύνει από τις μετοχές σε μια πιο ασφαλή επενδυτικές επιλογή.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρώτες μετοχές στη Wall Street που απειλούνται από την στροφή των επενδυτών στα ομόλογα είναι αυτές των τεχνολογικών εταιρειών που είχαν περισσότερο απ’ όλες ευνοηθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε στο 1,38% αφού πρώτα είχε πιάσει νέο υψηλό έτους στο 1,40%.

Ο Dow Jones επέστρεψε στα ρεκόρ καθώς ενισχύθηκε 1,35% στις 31.961 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,14% στις 3.925 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 13.597 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+8,2%) και Chevron (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,7%) και Walmart (-1,6%).

Η μετοχή της GameStop εκτοξεύθηκε 103,91% στα 91,70 δολάρια με τους retail να επιστρέφουν δυναμικά στο ταμπλό. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο οικονομικός διευθυντής της (CFO), Jim Bell, θα εγκαταλείψει τη θέση του στις 26 Μαρτίου.

Στις μάκρο ειδήσεις, στη στεγαστική αγορά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 4,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 923.000 μονάδων τον περασμένο μήνα από 885.000 τον Δεκέμβριο.Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο.

Στο “μέτωπο” του κορονοϊού, ο  Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, σε ένα βήμα που φέρνει το πειραματικό εμβόλιο πιο κοντά στο να λάβει το πράσινο φως για έκτακτη χρήση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό 13 μηνών, σημειώνοντας άνοδο 2,5% στα 63,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.797 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2147 δολ.Το Bitcoin, το οποίο ορισμένοι αντιμετωπίζουν ως βαρόμετρο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέκαμψε σε τιμή άνω των 50.000 δολ., μετά την νέα αγορά κρυπτονομίσματος εκ μέρους της Square.

Πηγή: sofokleousin.gr