Πράσινα ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street  με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει νέο ρεκόρ καθώς οι επενδυτές έδειξαν να επικεντρώνονται στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Από την τελευταία μας συνάντηση, η οικονομία έχει δείξει σταθερή βελτίωση», υποστήριξε ο Πάουελ επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός είναι προσωρινός και θα υποχωρήσει σταδιακά: “Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών”, ανέφερε ο Πάουελ.

O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, “που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας”. “Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν”, ανέφερε.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,2% ή 68 μονάδες στις 33.945, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,51% στις 4.246 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,79% στις 14.253 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (+1,9%) και Nike (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (-0,6%) και Merck & Co (-0,5%).

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Mάιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 0,9% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,8 εκατομμυρίων. Η μέση τιμή μεταπώλησης μιας κατοικίας τον Μάιο ξεπέρασε τα 350.000 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δρομολογήσει  έρευνα για να αξιολογήσει αν η Google εμπλέκεται σε συμπεριφορά που είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό.  

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% στα 73,06 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.777 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1949 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr