Συνέχισαν τα ρεκόρ Dow Jones και S&P και στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.

Ωστόσο, η άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού πυροδότησε εκ νέου την ανησυχία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης πραγματοποίησε άλμα 4,2%, το μεγαλύτερο των τελευταίων εννιά ετών.

Εξάλλου, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, για νομισματική πολιτική και πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο Τζέρομ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Fed θέλει να δει πραγματικές ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομίας προτού εξετάσει μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον επανέλαβε ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή.

Στις μάκρο ειδήσεις, ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε εννιάμιση χρόνια. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά την άνοδο 2,8% του Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,5% τον Μάρτιο και κατά 3,8% από έτος σε έτος.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,89% στις 33.802 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,77% στις 4.128 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 13.900 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Honeywell International (+3%) και Salesforce.com (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-1,3%) και Boeing (-1,5%).

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,65% και η απόδοση του 30ετούς κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,33%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,5% στα 59,32 δολάρια ανά βαρέλι ενώ και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.744 δολ./oz.. Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο «βούλιαξε» 3% και ο χρυσός κέρδισε 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1905 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr