Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν με αισιοδοξία στις διαπραγματεύσεις για την δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ομάδα Γερουσιαστών παρουσίασε πρόταση για νέο πακέτο οικονομικής τόνωσης. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει 748 εκατ. δολάρια σε δαπάνες για προγράμματα που είναι αποδεκτά και από τα δύο κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας 300 δολαρίων και επιπλέον 300 δισ. δολαρίων για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει δαπάνες που δεν απολαμβάνουν δικομματικής στήριξης, όπως η παροχή βοήθειας σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων Nancy Pelosi θα συναντηθεί με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, και τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Η άφιξη του εμβολίου στις ΗΠΑ προσφέρει ελπίδα, καθώς περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία. Άλλωστε ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται, (χθες έφτασε τους 109.000), ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα.

Επιπλέον ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed, η τελευταία του 2020. Οι αναλυτές αναμένουν από τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσουν σε αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,13% ή 337 μονάδες, στις 30.199, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 3.694 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 12.595 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+4,9%) και Walt Disney (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce (-0,8%) και Walgreens Boots (-0,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 47,62 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.855 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2159 δολ. από 1,2143 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr