Με οριακά κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν προσηλωμένοι στο πακέτο στήριξης και στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Στο Κογκρέσο παραμένει η αντιπαράθεση αναφορικά με τις απευθείας πληρωμές σε Αμερικανούς πολίτες. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Mitch McConnell «μπλόκαρε» την προσπάθεια του ηγέτη της μειοψηφίας Chuck Schumer να περάσει με διαδικασίες fast track το νομοσχέδιο που προβλέπει επιταγές 2.000 δολαρίων αντί για 600 δολ.  «Ενώ είμαστε ευχαριστημένοι με τη δημοσιονομική τόνωση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής, είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον στήριξη καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα είναι πιθανό να προκαλέσουν περισσότερα lockdown μετά τις γιορτές», σχολίασε ο Megan Horneman της Verdence Capital Advisors.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε αύξηση κατά 5,5% τον Νοέμβριο,  καταγράφοντας νέο ρεκόρ, γεγονός που αντανακλά την εξασθένιση των εξαγωγών της χώρας λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε στα 84,8 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο από 80,4 δισ. δολάρια που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση. Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από τις εξαγωγές. Τον Νοέμβριο οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 212 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση και κατά 5,5% σε επίπεδο έτους. Αντίθετα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν λιγότερο από 1% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 127,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ωστόσο μείωση 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της αμερικάνικης ένωσης μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε πτώση 2,6% στις 125,7 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ώθηση στους επενδυτές έδωσε η προσθήκη του εμβολίου της AstraZeneca στο συνολικό οπλοστάσιο των εμβολιών καθώς το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού. Παρότι στις ΗΠΑ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται στη χώρα και αποφασίσει να εγκρίνει τη χρήση, η είδηση ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι η έλευση των εμβολίων θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,24% ή 73 μονάδες, στις 30.409, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 3.732 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,15% στις 12.870 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+2,2%) και Dow Inc. (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel Corp. (-1,1%) και Verizon (-1%).

Σημειώνεται ότι μία συνεδρίαση πριν την αλλαγή του χρόνου, ο Dow Jones κερδίζει 6,6% στο έτος, ο S&P 15,5% και ο Nasdaq 43,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 48,40 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.893 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,92%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο ετών έναντι του ευρώ και συγκεκριμένα κατά 0,3% στο 1,2291 δολ. από 1,2251 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr