Νευρικότητα κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street. Τελικά σε αρνητικό έδαφος γύρισε ο S&P ενώ περιορίστηκε η άνοδος για τους Dow Jones και Nasdaq μετά από πληροφορίες ότι η Pfizer αντιμετωπίζει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού του εμβολίου κατά του κορονοϊού ενώ το ενδιαφέρον τους παραμένει εστιασμένο στις συζητήσεις στο Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

 Η Pfizer αναφέρει τώρα ότι είναι αναμένει πλέον να διανείμει τις μισές εκ των δόσεων που είχε προϋπολογίσει στον σχεδιασμό της για το 2020 (50 εκατ. αντί για 100 εκατ.), εξαιτίας δυσκολιών με την αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών για την παραγωγή του εμβολίου της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δίκτυο Dow Jones.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι Pfizer και BioNtech υπολογίζουν ότι θα παραγάγουν 1,3 δισ. δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021 και τα 50 εκατομμύρια δόσεις που θα λείψουν από τη φετινή παραγωγή θα καλυφθούν στην πορεία του νέου έτους.

Εξάλλου, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Mitch McConnell , ανέφερε ότι βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας της χώρας με τους Δημοκρατικούς. Ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών είχαν προτείνει προ ημερών πακέτο τόνωσης ύψους 908 δισ. δολαρίων, με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας να αντιπροτείνουν πακέτο περί το ύψος των 500 δισ. δολ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 85 μονάδες, στις 29.969, ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση 0,06% στις 3.666 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 12.377 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+7,1%) και Boeing (+5,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-1,4%) και JP Morgan (-1,2%).

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη «βουτιά» στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 712.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 780.000 από 787.000 προηγουμένως.

Αντικρουόμενα ήταν εξάλλου τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, με την έρευνα της IHS Markit να δείχνει περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας και την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) υποχώρηση. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες το Νοέμβριο από 56,9 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit. Η τελική μέτρηση ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση στις 57,7 μονάδες και δείχνει την ταχύτερη επέκταση του κλάδου για πάνω από πεντέμισι χρόνια.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Microsoft αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με ψεύτικες επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης Edge που φιλοξενούνται στο store της εταιρείας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 45,64 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για τρίτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 1.841 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,92%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2146 δολ. από 1,2118 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr