Παρότι η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street ξεκίνησε με απώλειες στο τέλος οι δείκτες ανέκαμψαν κι έκλεισαν με οριακές μεταβολές, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και στη Beige Book της Fed η οποία έδειξε ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ παρέμεινε μέτρια καθώς έδειξε σημάδια επιβράδυνσης σε περιοχές όπου τα κρούσματα κορονοϊού είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Στη Φιλαδέλφεια και τις μεσοδυτικές πολιτείες «η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να επιβραδύνεται τον Νοέμβριο καθώς αυξάνονταν τα περιστατικά covid-19», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στη Beige Book.

Στο μεταξύ, η Τζάνετ Γέλεν, η υποψήφια Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι “η Χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ‘ιστορική κρίση’ από την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση. Είναι μια Αμερικανική τραγωδία και είναι αναγκαίο να ενεργήσουμε κατεπειγόντως. Η αδράνεια θα δημιουργήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή”.

Εξάλλου, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο ήταν λιγότερες από τις προβλέψεις, καθώς η πανδημία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην αγορά εργασίας παρά την αισιοδοξία για το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 307.000 τον Νοέμβριο από 404.000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση κατά 410.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,2% ή 40 μονάδες, στις 29.883, ο S&P 500 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 0,18% στις 3.669 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,05% στις 12.349 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+4,8%) και Walgreens Boots (+3,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce (8,7%) και McDonalds (-2,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,6% στα 45,18 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε για δεύτερη μέρα από το χαμηλό πέντε μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1.830 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,94%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,2103 δολ. από 1,2072 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr