Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν στα πρακτικά της Fed, στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Ο Dow Jones κάλυψε τις αρχικές απώλειες πιάνοντας στο τέλος νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,29% ή 90 μονάδες, στις 31.612. Αντιθέτως, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 3.931 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 13.965 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+5,4%) και Chevron (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,8%) και American Express (-1,5%). Verizon και Chevron εκτινάχτηκαν μετά τη αποκάλυψη της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, για επενδυτικά “στοιχήματα” στις Chevron και Verizon, με ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου της στην Apple, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της Fed επιβεβαίωσαν στην τελευταία συνεδρίαση τους τη δέσμευση σε μια χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού η αμερικανική οικονομία έχει πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επιστρέψει στα προ-κορονοϊού επίπεδα.

Επιπλέον, προβληματισμό πυροδοτεί η ανοδική τροχιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς χθες το αμερικανικό 10ετές ανήλθε σε υψηλό έτους στο 1,3%, ενώ σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε οριακά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 1,29%.

Στις μάκρο ειδήσεις, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο, στέλνοντας σήμα ότι το ΑΕΠ του 2021 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι προβλεπόταν ως τώρα. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άλμα 5,3% τον πρώτο μήνα του έτους, μετά από πτώση 1% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,1%.

Επιπλέον, κατά 0,9% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Σε ετήσια βάση κινήθηκε 1,8% χαμηλότερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 61,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε νέα πτώση 0,9% στα 1.778 δολ./oz.-σε χαμηλό δύο μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2043 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr