Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Fed για το 2020, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν κέρδη αλλά τον Dow Jones να μένει πίσω καταγράφοντας οριακές απώλειες.

Συγκεκριμένα αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Fed, στην τελευταία της συνεδρίαση για το 2020, στέλνοντας ωστόσο σήμερα στις αγορές πως για θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τη σύνθεση. Παράλληλα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% – 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό της κατά τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια κατά τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια τον μήνα μέχρι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την επιτευξη του στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου συνεχίζουν να καταγράφονται βήματα προόδου από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για το νέο πακέτο στήριξης. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ δήλωσε αισιόδοξος για το κλείσιμο μια συμφωνίας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, δίνοντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μια πολύτιμη τονωτική ένεση.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,7%) και Salesforce (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,2%) και Honeywell (-1,8%).

Στο μεταξύ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, εν μέσω πιέσεων από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 1,1% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν απώλειες 0,3%.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Δεκέμβριο καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας επέφεραν πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit διολίσθησε στις 55,7 μονάδες από το υψηλό πέντε ετών των 58,6 μονάδων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο. Ο δείκτης έχει παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, για έξι μήνες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 47,82 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.859 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,92%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2198 δολ. από 1,2155 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr