Μεικτά πρόσημα επικράτησαν στη συνεδρίαση της Wall Street την Πέμπτη με τον Nasdaq να υποχωρεί -για τρίτη διαδοχική μέρα-, φτάνοντας μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από 1%.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,16% στις 34.987 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,7% στις 14.543 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,33% στις 4.360 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί περίπου 1% μετά το χθεσινό κλείσιμο ρεκόρ. Επίσης, Amazon και Alphabet έχασαν από 1%.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε την άποψη της ότι το τρέχον υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού είναι παροδικό, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση.«Δεν πρέπει να αναμένουμε να εξαφανιστεί τον ερχόμενο μήνα, αλλά σίγουρα μεσοπρόθεσμα δεν νομίζω ότι θα συνεχιστεί» ανέφερε η κα. Γέλεν. «Αλλά φυσικά, πρέπει να παρακολουθούμε τον πληθωρισμό πολύ, πολύ προσεκτικά» πρόσθεσε.

Από τα μάκρο νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασαν τις 360.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου, όπως και ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το καλύτερο αποτέλεσμα από τις 14 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, είναι 26.000 λιγότερες.

Άνοδο για έβδομο διαδοχικό μήνα κατέγραψε το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που προβληματίζουν τους οικονομολόγους και τους αναλυτές. Οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Fed, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε αναπάντεχα τον Ιούνιο, καθώς η παραγωγή οχημάτων μειώθηκε λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Η παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,1%, μετά την αύξησή της κατά 0,9% τον Μάιο.

Από το μέτωπο των εταιρικών, η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με στήριξη από το trading μετοχών και την επενδυτική τραπεζική. Τα κέρδη ήταν $1,85 ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για $1,65, ενώ τα έσοδα έφτασαν στα 14,8 δισ. έναντι εκτίμησης για 13,98 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Morgan Stanley έκλεισε με οριακή άνοδο 0,2%.

Στα εμπορεύματα, οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου, κέρδισαν 4 δολάρια ή 0,2%, κλείνοντας στα 1.829 δολάρια η ουγγιά, που είναι και η υψηλότερη τιμή από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τη FactSet.

Αντίθετα, πτώση σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα κατέγραψαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, εν μέσω των ανησυχιών για τη χαμηλή ενεργειακή ζήτηση και την αυξημένη παραγωγή. Το αργό WTI, παραδόσεως Αυγούστου, υποχώρησε κατά 1,48 δολάρια ή 2%, κλείνοντας στα 71,65 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με την FactSet.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διέγραψε τις απώλειες έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,181 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς συνέχισε να κινείται χαμηλότερα, υποχωρώντας 5 μονάδες βάσης στο 1,35%.

Πηγή: sofokleousin.gr