Νευρικότητα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να ανησυχούν μετάτις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ για το βαθύ ρήγμα που έχει προκληθεί στην αγορά εργασίας από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της Fed έστειλε σαφές μήνυμα για συνέχιση των «επιθετικών» πολιτικών στήριξης της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης, καθώς όπως επισήμανε εντοπίζονται «μυριάδες προβλήματα».

Σύμφωνα με το CNBC ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, ανέφερε πως η αντιμετώπιση του ζητήματος θα απαιτήσει μια υπομονετικά προσαρμοστική νομισματική πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα διδάγματα του παρελθόντος, σχετικά με τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων ως προς την αγορά εργασίας.

«Παρότι η αγορά εργασίας έχει ανακτήσει 12 εκατομμύρια θέσεις σε σύγκριση με την πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας οι ΗΠΑ απέχουν πολύ ακόμη μέχρι να βρεθούν στο σημείο που πρέπει σχετικά με τα επίπεδα της απασχόλησης» ανέφερε ο Πάουελ.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η άνοδος ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,4%.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός και περισσότερο σταθερός σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε το Twitter (+13,5%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 38 σεντς και τα έσοδα στο 1,29 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 31 σεντς και έσοδα στο 1,19 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, απογοήτευσε ο αριθμός χρηστών στο τρίμηνο καθώς ανήλθαν στους 192 εκατ. χρήστες έναντι 193,5 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησε η Cisco Systems (-2,5%) στο β’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν στα 79 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 11,96 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 76 σεντς και έσοδα στα 11,92 δις. δολάρια.

Στη Wall Street ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 0,20% ή 61 μονάδες, στις 31.437, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 3.909 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 13.972 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+3,1%) και Dow Inc (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-2,5%) και Boeing (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,6% στα 58,68 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.842 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα στο 1,13% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2122 δολ.
 

Πηγή: sofokleousin.gr