Με κέρδη έκλεισε στη Wall Street η σημερινή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης και στην εμπορική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας- Ε.Ε.

Η αγορά, δεδομένου ότι πρόκειται για παραμονή Χριστουγέννων, έκλεισε στη 1 το μεσημέρι ώρα ανατολικών ΗΠΑ (8 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ ο όγκος των συναλλαγών ήταν γενικά χαμηλός.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,23% ή 70 μονάδες, στις 30.199, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,35% στις 3.703 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 12.807 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq αναμένεται να είναι ο ξεκάθαρος νικητής της χρονιάς, αφού μέχρι στιγμής καταγράφει κέρδη της τάξης του 42%, ενώ οι Dow Jones και S&P 500 σημειώνουν κέρδη 5,8% και 14,6%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,6%) και Procter & Gamble (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,4%) και Salesforce (-0,8%).

«Βουτιά» 13,4% σημείωσε η μετοχή της Alibaba μετά την απόφαση της Κίνας να ξεκινήσει αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Oι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων “μπλόκαραν” προσπάθεια των Δημοκρατικών να αυξήσουν το ποσό της άμεσης επιχορήγησης στα αμερικανικά νοικοκυριά μέσω του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τα 600 στα 2.000 δολάρια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Τραμπ.

Θετικός ήταν ο αντίκτυπος από την εμπορική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας- Ευρωπαικής Ένωσης. Η συμφωνία εγγυάται εμπόριο χωρίς δασμούς στα περισσότερα αγαθά και δημιουργεί μια πλατφόρμα για μελλοντική συνεργασία σε ζητήματα όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος, η ενέργεια και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,2% στα 48,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.883 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,94%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2184 δολ. από 1,2188 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr