Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street παρά το πρόγραμμα μαμούθ 1,9 τρισ. δολ. που ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αφού οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα επιβαρύνει τη φορολογία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% ή 177 μονάδες, στις 30.814, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,72% στις 3.768 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,87% στις 12.998 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc (-4%) και Chevron (-3,5%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (+2,8%) και Amgen (+3,5%).

Στο μεταξύ, ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η JP Morgan καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 12,1 δισ. δολάρια και τα έσοδα στα 30,16 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Citigroup καθώς τα έσοδα δ’ τριμήνου μειώθηκαν 10% και συγκεκριμένα στα 16,5 δισ. δολάρια από 18,4 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα σρα 16,7 δισ. δολάρια.

Εξάλλου, η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία έξι τρίμηνα. Τα έσοδα ωστόσο μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να κινούνται πτωτικά και τον Δεκέμβριο καθώς η λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού περιόρισε τις δαπάνες στα εστιατόρια και τα καταστήματα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο είχαν καταγράψει απώλειες 1,4%. 

Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο. Στο δ’ τρίμηνο του 2020 συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση.

Τέλος, υποχώρησε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι η αρχική αισιοδοξία από την έναρξη των εμβολιασμών υποχωρεί εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης του University of Michigan υποχώρησε στις 79,2 μονάδες από 80,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2,3% στα 52,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,2% στα 1.829 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 0,2% ενώ ο χρυσός έχασε 0,3%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα στο 1,09% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2079 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr