Με πράσινα ταμπλό έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ έβαλαν φρένο στις ανησυχίες των επενδυτών για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed ως συνέπεια  πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν μόλις 266.000 θέσεις εργασίας, έναντι προσδοκιών για 1 εκατ. νέες θέσεις ενώ η ανεργία ανέβηκε οριακά στο 6,1% από 6% τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση στο 5,8%.

Επιπλέον, στα στοιχεία του Μαρτίου για 916.000 νέες θέσεις εργασίας αναθεωρήθηκαν καθοδικά, στις 770.000. Στα θετικά νέα, τα δεδομένα Φεβρουαρίου αναβαθμίστηκαν στις 536.000 νέες θέσεις εργασίας από 468.000 που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως.

Τα στοιχεία ενίσχυσε και το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ότι “υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας”, σημειώνοντας πως τα νομοσχέδιά του για το επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές αλλά και τη στήριξη των νοικοκυριών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, “τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά η ανάβαση είναι απότομη και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε”.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,66% ή 229 μονάδες στις 34.777, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 4,232 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,88% στις 13.752 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (+3,3%) και Boeing (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (-0,9%) και Salesforce.com (-0,8%).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παρέμεινε για μία ακόμη ημέρα ο κλάδος υγείας, μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την προσωρινή άρση των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορονοϊού προκειμένου να μπορέσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αρχίσουν την παραγωγή των δικών τους εμβολίων. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα των μετοχών του κλάδου ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη, με τους τίτλους των φαρμακευτικών εταιρειών να ενισχύονται από τις αποστασιοποιήσεις αρκετών χωρών από τη γραμμή Μπάιντεν.

Ειδικότερα, η μετοχή της Pfizer έκλεισε με κέρδη 1%, ο τίτλος της BioNTech σημείωσε άλμα 9,35%, η AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 0,62%, η Johnson&Johnson κατά 0,4% και η Moderna τερμάνισε 1,65% υψηλότερα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,57% και η απόδοση του 30ετούς κατά τέσσερις μονάδες στο 2,28%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 64,90 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,9% στα 1.831 δολ./oz..

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 2,1% και 3,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,2168 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr