Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 12 ετών στις ΗΠΑ. Η άνοδος του πληθωρισμού ενισχύει τον φόβο των επενδυτών για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, που θα αναγκάσει τη FED να προχωρήσει σε μια ταχύτερη του αναμενόμενου αλλαγή πολιτικής από αυτή των μηδενικών επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό και παρότι ο αντιπρόεδρος της Fed Richard Clarida προσπάθησε για μια ακόμη φορά σήμερα να καθησυχάσει τους επενδυτές επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι η άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείστηκαν.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση.

Παράλληλα, ο δομικός δείκτης, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,9%, μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, ο συνολικός δείκτης ενισχύθηκε στο 4,2% τον Απρίλιο και ο δομικός στο 3%.

Στη Wall Street, o Dow Jones βούλιαξε, με απώλειες 1,99% ή 681 μονάδες, στις 33.587, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,15% στις 4,063 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,67% στις 13.031 μονάδες. Ο δείκτης φόβου VIX ανέβηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 28 μονάδες.

Οι μετοχές των Microsoft, Netflix, Amazon και Apple έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, η μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet, με πτώση άνω του 3% ενώ αυτή της Tesla έκλεισε στο -4.42%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι τίτλοι των Chevron (+0,6%) και Merck & Co (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (-4,2%) και Honeywell International (-4%).

Αξιοσημείωτο ότι οι μετοχές της ενέργειας έδειξαν αντοχή, με την Occidental Petroleum να κλείνει στο +2,4% και τις  Chevron και Marathon Oil να κλείνουν με ήπια άνοδο.

Στα εταιρικά νέα, απότομη πτώση εμφάνισαν οι πωλήσεις της Tesla στην Κίνα. H εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έδρα τις ΗΠΑ πούλησε 25.845 οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 27% από τις 35.478 του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την China Passenger Car Association.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 66,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.822 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,69% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2078 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr