Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα κλινικά αποτελέσματα του εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο αποδείχθηκε μόλις 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μέτριας και σοβαρής νόσου αλλά 85% κατά της σοβαρής νόσου.

Στη Wall Street, o Dow Jones “βούλιαξε” 2,04% ή 622 μονάδες, στις 29.980, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,93% στις 3.714 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2% στις 13.070 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (-4,4%) και Dow Inc. (+4,9%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο ο τίτλος των McDonalds (+0,4%).

Τον Ιανουάριο ο Dow Jones υποχώρησε 2%, ο S&P 1,1% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα Robinhood που βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις και κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, μετά την απόφασή της να αναστείλει συναλλαγές σε μετοχές -μεταξύ αυτών και της GameStop, αλυσίδας πώλησης βιντεοπαιχνιδιών- ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «περιορισμένες αγορές» μετοχών «εκτοξεύοντας» της μετοχής τςη GameStop κατά 70% στα 329,50 δολάρια.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Caterpillar καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,12 δολάρια και τα έσοδα στα 11,2 δισ. δολάρια από προσαρμοσμένα κέρδη 1,49 δολ. και έσοδα 11,2 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, χθες, καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου –τόσο σε καθαρά κέρδη όσο και σε πωλήσεις- ανακοίνωσαν οι εισηγμένες Visa, Mondelez, Western Digital και Skyworks.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο καθώς επεκτάθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για την επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού ενώ διακόπηκαν προσωρινά κάποια έκτακτα επιδόματα. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες διολίσθησαν 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,3% στα 52,20 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.850 δολ./oz.

Συνολικά τον Ιανουάριο, το πετρέλαιο κέρδισε σχεδόν 7% ενώ ο χρυσός έχασε 2,4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,098% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2137 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr