Αλλαγή σκηνικού στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street όπου και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο με πιο επιβαρυμένο τον Nasdaq. Οι επενδυτές σήμερα φάνηκαν νευρικοί κι αβέβαιοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις  για τη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πρότεινε ένα πακέτο μέτρων αξίας 916 δισ. δολαρίων, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπικάνων μετά την πρόταση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνου, Μιτς ΜακΚόνελ για ένα μικρότερο πακέτο.

Αναφορικά με την πανδημία, θέμα ωρών είναι η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στις ΗΠΑ, καθώς αύριο Πέμπτη 10/12 αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την επείγουσα αδειοδότηση του, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη των εμβολιασμών.
Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα πάρει έγκριση, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν 24 με 36 ώρες μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις σε Αμερικάνους πολίτες, ενώ όπως είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στόχος του είναι να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του στο Λευκό Οίκο. Συνεπώς, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται μεθαύριο Παρασκευή 11/12.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ και μια συμμαχία πολιτειών υπέβαλαν μήνυση κατά του Facebook για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες που η κυβέρνηση στρέφεται κατά ενός τεχνολογικού κολοσσού για μονοπωλιακές πρακτικές. H μετοχή του Facebook κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,7%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν περισσότερο από όσο είχε μετρηθεί αρχικά τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, τα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι προηγούμενης μέτρησης για άνοδο 0,9%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 τα αποθέματα χονδρικής υποχώρησαν 2,2%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,35% ή 105 μονάδες, στις 30.068, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,79% στις 3.672 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,94% στις 12.338 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2%) και 3M (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce (-3,2%) και Apple (-1,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% στα 45,52 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,9% στα 1.838 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,94%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2081 δολ. από 1,2106 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr