Αρνητικό το κλίμα στη ημερινή συνεδρίαση της Wall Street όπου με απώλειες άνω των 300 μονάδων έκλεισε την Τρίτη ο Dow Jones, ενώ κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές S&P 500 και Nasdaq.

Τους επενδυτές επηρέασαν οι καταθέσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Ειδικότερα η Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι “βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης”, αν και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα ανακτήσει περίπου 10 εκατ. θέσεις από την κορυφή πριν την πανδημία, ενώ τομείς της οικονομίας συνεχίζουν να υποφέρουν.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα της επέτρεπε να χρηματοδοτήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως στις υποδομές. 

«Η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ όσο αναμέναμε και φαίνεται να δυναμώνει. Αυτό έως ένα βαθμό οφείλεται και στις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που στήριξαν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Τζέρομ Πάουελ. «Ωστόσο, η ανάκαμψη έχει ακόμα δρόμο και η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οικονομία για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, σε χαμηλό εννέα μηνών υποχώρησαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο έντονος χειμώνας σε ορισμένα τμήματα της χώρας μείωσε τη ζήτηση, ενώ ώρα που οι τιμές παραμένουν αυξημένες και η ζήτηση περιορισμένη.

Ειδικότερα, οι αγορές νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 18,2%, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τον Ιούλιο του 2013, και διαμορφώθηκαν σε 775.000 σε ετησιοποιημένη βάση έναντι του αναθεωρημένου ανοδικά αριθμού των 948.000 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,94% ή 308 μονάδες στις 32.423, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 3.910 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,12% στις 13.227 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (+1,4%) και Walmart (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-4,4%) και Boeing (-4,4%).

Στο μέτωπο των επιτοκίων, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,63%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 6,2% στα 57,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.725 δολ./oz.

Πηγή: sofokleousin.gr