Με απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τη Fed που ναι μεν κράτησε σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια ωστόσο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ενώ η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Τράπεζας έδωσαν σήμα για δύο αυξήσεις ως το τέλος του 2023, νωρίτερα από προηγούμενη πρόβλεψη.

Συγκεκριμένα η Fed, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, επίπεδο σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο, ενώ αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της και για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023.  

Αυτό, όμως, που πραγματικά τρόμαξε τους επενδυτές ήταν το “σήμα” που έδωσαν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πως ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν η αύξηση των επιτοκίων, που τοποθετούνταν κάπου στο 2024.  

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,77% ή 265 μονάδες στις 34.033, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,54% στις 4,223 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 14.039 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (+1,3%) και JP Morgan (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-2,4%) και Walmart (-2,1%).

Στο μεταξύ, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 3,6%. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών ανήλθαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,572 εκατ. τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι ενάρξεις θα σκαρφαλώσουν στο 1,63 εκατ. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο οι ενάρξεις είχαν πραγματοποιήσει άλμα πάνω από 11% στο 1,733 εκατ., επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006.

Επιπλέον, οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάιο. Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά καθώς ανοίγει η οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 1,1% τον περασμένο μήνα, μετά από κέρδη 0,8% τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 0,8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI παρέμεινε σε υψηλό 2,5 ετών, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% στα 72,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μετά από τρεις μέρες πτώσης, κατά 0,3% στα 1.861 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,55% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ στο 1,2011 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr