Με πράσινα ταμπλό έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Wall Street.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,39% ή 453 μονάδες στις 33.072, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,66% στις 3.974 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,24% στις 13.138 μονάδες.

Συγκεντρωτικά στην εβδομάδα, οι Dow Jones και S&P κέρδισαν 1,4% και 1,7%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,6%.

Τι επηρέασε σήμερα τη ψυχολογία καις τις κινήσεις των επενδυτών;

Νωρίτερα η Fed είχε ανακοινώσει ότι οι τράπεζες μπορούν από το τέλος Ιουνίου να ξεκινήσουν και πάλι επαναγορές μετοχών και να αυξήσουν τις διανομές μερισμάτων. «Το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι πυλώνας ισχύος και η επιστροφή στο φυσιολογικό πλαίσιο μετά τα τεστ αντοχής αυτής της χρονιάς θα διατηρήσει την ισχύ αυτή», ανέφερε η Fed.

Την ίδια ώρα άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,67% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,37%. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές είχε πιάσει υψηλό 14 μηνών, στο 1,74%.

Παράλληλα, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και δεύτερου γύρου περιοριστικών μέτρων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας υποχώρησαν κατά 1,0% τον περασμένο μήνα μετά την ανάκαμψη κατά 3,4% του Ιανουαρίου.

Το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε σημαντικά κατά 7,1% μετά την άνοδο κατά 10,1% τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,7% τον Φεβρουάριο και του προσωπικού εισοδήματος κατά 7,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «άλμα» 4,1% στα 60,98 δολάρια ανά βαρέλι (παραμένει το πρόβλημα στη διώρυγα του Σουέζ) και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.732 δολ./oz..

Πηγή: sofokleousin.gr