Με κέρδη έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στη Wall Street και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq. Η αγορά παραμένει αισιόδοξη εστιάζοντας στα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού τα οποία δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσουν ακόμα και πριν το τέλος του έτους.

Παράλληλα οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες μια νέα προσπάθεια για να ψηφιστεί στο Κογκρέσο ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Μάλιστα, μία διακομματική ομάδα Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πακέτο τόνωσης αξίας 908 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορoνοϊού, ανέφερε η Washington Post την Τρίτη. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η πρόταση περιλαμβάνει ομοσπονδιακές πληρωμές επιδομάτων ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα για τέσσερις μήνες, μειωμένες από τα $600 που ήταν στο πρώτο πακέτο. Επιπλέον, περιλαμβάνει χρηματοδότηση 240 δισ. δολαρίων για τις κυβερνήσεις των Πολιτειών και τις τοπικές Αρχές, καθώς και 300 δισ. για μικρές επιχειρήσεις.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,63% ή 185 μονάδες, στις 29.823, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,13% στις 3.662 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,28% στις 12.355 μονάδες. S&P και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,1%) και Travelers (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Salesforce (1,8%) και 3M (-1,3%).

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 1987 με ώθηση από τα αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορoνοϊού. Αντίστοιχα οι S&P και Nasdaq «εκτοξεύτηκαν» 10,8% και 11,8% τον Νοέμβριο καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 57,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 59,3 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 58 μονάδες.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,438 τρισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,7% στα 44,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό πέντε μηνών, σημειώνοντας άνοδο 2,1% στα 1.818 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,92%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,3% έναντι του ευρώ στο 1,2077 δολ. από 1,1926 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr