Με πράσινα ταμπλό το σημερινό κλείσιμο στη Wall Street, καθώς στο τέλος αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Oι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών δήλωσαν  ότι το Κογκρέσο προσπαθεί να επεκτείνει την κυβερνητική χρηματοδότηση για μια επιπλέον εβδομάδα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο οικονομικό πακέτο. Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί μια πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισ. δολαρίων που πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.
Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ποσό 300 δολάρια την εβδομάδα για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας, 288 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και 160 δισ. δολάρια για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στην αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του δείκτη βραχυπρόθεσμων προσδοκιών. Ο Δείκτης Αισιοδοξίας Μικρών Επιχειρήσεων της NFIB διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες τον Νοέμβριο, δηλαδή 2,6% χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο του Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο της πανδημίας,  ο αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι τόνισε την Τετάρτη ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη νόσο όπως έγινε με τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας , ώστε να επανέλθουν τα πράγματα σε μια κανονικότητα από το δεύτερο μισό του 2021.

Στο μεταξύ, επαρκείς πληροφορίες για την ποιότητα του εμβολίου Covid-19 που ανέπτυξε με τη BioNTech παρείχε η Pfizer στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σύμφωνα με έκθεση του προσωπικού της FDA, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Σε αυτή αναφέρεται ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν από την Pfizer έδειξαν ότι δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια, που θα απέκλειαν την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,35% ή 104 μονάδες, στις 30.173, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 3.702 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 12.582 μονάδες. Οι S&P 500 και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,5%) και Johnson & Johnson (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-1%) και Home Depot (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,4% στα 45,60 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.874 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2103 δολ. από 1,2109 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: sofokleousin.gr