Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από αλλεπάλληλες πτωτικές συνεδριάσεις με έρεισμα από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed και τις δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ.

Συγκεκριμένα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι η περιστολή των αγορών ομολόγων θα ξεκινήσει σύντομα.

«Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε δε εμφατικά ότι τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1% ή 338 μονάδες στις 34.258, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,95% στις 4,395 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,02% στις 14.896 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing (+4,2%) και Chevron (+3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (-0,9%) και Amgen (-0,6%).

Την ίδια ώρα, ο κινεζικός όμιλος ακινήτων, Evergrande γνωστοποίησε ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης. Σε ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του ομίλου, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, πτώση 2% κατέγραψαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,88 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών. Σε σχέση με τον Αύγουστο το 2020 οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,5%, καταγράφοντας τις πρώτες ετήσιες απώλειες. Οι πωλήσεις παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,5% στα 72,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο στα 1.778 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1695 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr