Αλλαγή σκηνικού στη Wall Street όπου μετά το χθεσινό sell off που πυροδότησε η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 12 ετών στις ΗΠΑ, σήμερα οι επενδυτές επέστρεψαν.

Oι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί κατάφεραν να μαζέψουν ένα μέρος των ισχυρών απωλειών τους, με την μετοχή της Apple να κλείνει στο +1,79%, την Microsoft στο +1,69%, την Alphabet στο +1,31%, τη Facebook +0,90%, τη Νetflix στο +0,35% και την Amazon στο +0,30%.

Αντίθετα με ισχυρές απώλειες 3,09% έκλεισε η μετοχή της Tesla, μετά και τη βουτιά που πραγματοποίησαν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin εξαιτίας της υπαναχώρησης του Elon Musk ο οποίος ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συναλλαγές με αυτό  λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.  «Η Tesla σταμάτησε τις πωλήσεις οχημάτων με bitcoin», έγραψε στο Twitter. «Ανησυχούμε για την αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για το mining των bitcoin και τις συναλλαγές, κυρίως με άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από κάθε καύσιμο».

Παράλληλα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) ανακοίνωσαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και μπορούν να αποφύγουν τη χρήση της σε εσωτερικούς χώρους στα περισσότερα μέρη, ενώ επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις στα περισσότερα μέρη. Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών κι έτσι οι American Airlines, United και Delta σημείωσαν άνοδο 1%.

Στην άνοδο συνέβαλλε και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του Colonial Pipeline, μετά από την κυβερνοεπίθεση που είχε δεχτεί, που προκάλεσε σημαντικά κενά στην προσφορά βενζίνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και επενδυτική ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού δεν έχουν εκλείψει καθώς  οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2009. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Τον Μάρτιο ο δείκτης είχε σημείωσε μηνιαία άνοδο 1%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε 6,2% υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άλμα 5,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2009

Στις μάκρο ειδήσεις και την αγορά εργασίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αρχική αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδας καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την κρίση του 2020.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για τα πολιτειακά επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 473.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου από 507.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 490.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,29% ή 433 μονάδες στις 34.020, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,22% στις 4,112 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,72% στις 13.124 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (+3%) και JP Morgan (+2,8%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Chevron (-4,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 3,4% στα 63,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο στα 1.824 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,67%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2087 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr