Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη η συνεδρίαση στη Wall Street με τους δείκτες να ανακτούν μέρος των χθεσινών απωλειών, την ώρα που οι επενδυτές εστιάζουν στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια και στην πορεία της πανδημίας.

H αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτιζα είναι καθοριστική όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και για τις αγορές. Εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν την Γερουσία και η πολιτική Biden θα μετριαστεί. Εάν κερδίσουν οι δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο, θα ασκούν ότι πολιτική θέλουν και οι αγορές θα διορθώσουν.

Στο μέτωπο της πανδημίας, παραμένει το αδιέξοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού καθώς και παρά την αισιοδοξία που έχουν καλλιεργήσει τα εμβόλια, καταγράφονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς τη στιγμή μάλιστα που πολλές χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν στα αυστηρά lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως η Αγγλία εισέρχεται στην τρίτο και αυστηρότερη καραντίνα της που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

 Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νοσηλειών με Covid-19 σημείωσε νέο ρεκόρ στις 125.544. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί δεν έχουν πετύχει ακόμα τους στόχους με περίπου 4,5 εκατ. άτομα να έχουν μέχρι τώρα εμβολιαστεί έναντι της εκτίμησης για 20 εκατ. άτομα μέχρι το τέλος του 2020.

Στο μεταξύ, η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι εντόπισε το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού που είχε εντοπιστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επίσης εντοπιστεί στο Κολοράντο, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Ανάσα αισιοδοξίας έρχεται από το μέτωπο των εμβολίων, με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna να αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση της για την παραγωγή εμβολίων κατά 20% στις 600 εκατ. με 1 δισ. δόσεις το 2021.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,6% στις 30.391 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 3.726 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 0,95% στις 12.818 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Boeing σημείωσε κέρδη 4,3%, τα μεγαλύτερα από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Οι μετοχές του τομέα της ενέργειας κινήθηκαν 6,9% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η Chevron έκλεισε με άνοδο 3,2%. Η είδηση έδωσε σημαντική ώθηση και στο αργό με την αμερικανική ποικιλία WTI να κλείνει με άλμα 4,85% στα 49,93 δολάρια το βαρέλι.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρα, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM για τη μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε στις 60,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2018. Τον Νοέμβριο ο δείκτης βρισκόταν στις 57,5 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα, στα 1.949 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,23 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποίησε άλμα 5 μονάδων βάσης, στο 0,96%.

Πηγή: sofokleousin.gr