Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στη Wall Street σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Nasdaq που συνεχίζοντας να αποτιμά τις τελευταίες αναφορές από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κατέγραψε μικρά κέρδη αλλά και νέο ιστορικό ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της ομιλίας τους στο Κογκρέσο προσπάθησε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

“Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού”, δήλωσε χθες ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών”, ανέφερε. 

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,21% ή 72 μονάδες στις 33.873, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,11% στις 4.241 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε μικρή άνοδο μόλις 0,13% στις 14.271 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+1,1%) και Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co. (-1,3%) και Intel (-1,1%).

Στο μεταξύ, o τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Ιούνιο, λαμβάνοντας ώθηση από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Ο δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις 62,6 μονάδες από 62,1 έναν μήνα νωρίτερα.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, αν και παρέμεινε κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 64,8 μονάδες.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν πτώση 5,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 769.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, από 817.000 τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο στις 865.000 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 73,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.783 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1922 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr