Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Γερουσία και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,05% στις 31.536 μονάδες, ο S&P 500 επέστρεψε σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,12% στις 3.881 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 13.465 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει έως και 360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ξεκίνησε με μεγάλες απώλειες 3,5% αλλά κατάφερε να τις σβήσει.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,7%) και Visa Inc. (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-2,7%) και Salesforce (-1,8%).

Στο μεταξύ, ο Τζέρομ Πάουελ καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.

“Αν και δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι προοπτικές βελτιώνονται”, ανέφερε ο Πάουελ στο πλαίσιο της κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Στην ομιλία του ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία “παραμένει ακόμα μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό”, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάκαμψη.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, συμπληρώνοντας δύο μήνες ανόδου. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board σκαρφάλωσε στις 91,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιανουαρίου στις 88,9 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 91,0 μονάδες.

Αν και έχει βελτιωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, ο δείκτης παραμένει πολύ μακριά από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης ήταν στις 132,6 μονάδες.

Στην αγορά κατοικίας οι τιμές ενισχύθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο να σημειώνει άνοδο 10,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σε υψηλό έτους, αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2020, στο 1,36%. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές ομόλογο σημείωσε «άλμα» 14 μονάδων βάσης και συνολικά τον Φεβρουάριο 27 μονάδες βάσης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις τρία σεντς στα 61,67 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.805 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,2151 δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr