Με απώλειες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street με τα εταιρικά της Amazon να επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές. Η Amazon βούτηξε 7,6%, μετά την ανακοίνωση εσόδων που ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, η εταιρεία εμφανίστηκε επιφυλακτική για το επόμενο τρίμηνο, σε μια ένδειξη ότι περιμένει η επιβράδυνση στο e-commerce να συνεχιστεί.

Ο Dow Jones διολίσθησε 0,42% στις 34.935 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,71% χαμηλότερα στις 14.672 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,54% στις 4.395 μονάδες.

Ωστόσο, οι δείκτες έκλεισαν τον Ιούλιο με κέρδη. Ο Nasdaq και ο Dow Jones ενισχύθηκαν 1,2% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,8%.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων το φθινόπωρο και να τις ολοκληρώσει μέχρι τον Μάρτιο. Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο, ο Μπούλαρντ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές “είναι πολύ καλά προετοιμασμένες” για το tapering. Αυτή η στρατηγική θα έδινε στη Fed τη δυνατότητα να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει όσο αναμένει η Fed το 2022, τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι αναμένει ισχυρότερη αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του 2021.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενισχύθηκε 3,5% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 80,8 μονάδες τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Τον Ιούνιο βρισκόταν στις 85,5 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 86,5 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.817 δολάρια ανά ουγκιά, υποχωρώντας από το υψηλό μήνα στο οποία σκαρφάλωσε την Πέμπτη. Για τον Ιούλιο, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε κέρδη 2,6%.

Στα ομόλογα, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κινήθηκαν χαμηλότερα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διολίσθησε 3,3 μονάδες βάσης στο 1,23%. Πτώση στο 1,89% σημείωσε η απόδοση του 30ετούς τίτλου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. O δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, κινήθηκε 0,3% υψηλότερα στις 92,113 μονάδες.

Πηγή: sofokleousin.gr