Μεικτά πρόσημα, οριακές διακυμάνσεις και άνευρες διορθωτικές κινήσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μετά το sell off της Δευτέρας όπου ο δείκτης S&P 500 σημείωσε την χειρότερη επίδοση από τον Μάιο.

Στο σημερινό κλείσιμο ο Dow Jones υποχώρησε 0,15% ή 49 μονάδες στις 33.920, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,08% στις 4,354 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 14.746 μονάδες.

Ωστόσο, η πτώση του δείκτη VIX -ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς- κατά 8% στις 23,6 μονάδες αποτελεί ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ημέρας.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+1,9%) και Home Depot (+1,1%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (-4,2%) και Cisco Systems (-1%).

Οι επενδυτές φαίνεται να εστιάζουν στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη καθώς οι αναλυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις αγορές ομολόγων.

Στο προσκήνιο παραμένουν οι ανησυχίες για την κινεζική Evergrande, η οποία χρωστά 305 δισ. δολάρια ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον κίνδυνο μιας “κινεζικής Lehman” η οποία θα μπορούσε με την κατάρρευση της να προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία.

 

Παράλληλα οι επενδυτές προβληματίζονται με τις εξελίξεις και στο μέτωπο του χρέους των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον βιάζεται να περάσει από το Κογκρέσο νομοσχέδιο που θα διευρύνει το όριο χρέους προκειμένου να αποφύγει «λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας άνοδο 3,9% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για ενίσχυση κατά 1%. Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν 6% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο κατά 2,3%.

Παράλληλα, σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 70,56 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.778 δολ./oz.

Πηγή: sofokleousin.gr