Υφεση ρεκόρ 20,4% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ». Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας και μείωση της παραγωγής κατά 20%.

Τον Μάιο, με την επανέναρξη της λειτουργίας των εργοταξίων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανέκαμψε κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ύφεση που καταγράφει η βρετανική οικονομία από την έναρξη των τριμηνιαίων στατιστικών μετρήσεων το 1955, επισημαίνει η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Οι ιστορικές διαστάσεις αυτής της ύφεσης αντανακλούν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και της οικονομικής δραστηριότητας που ίσχυσαν με την επιβολή του lockdown στις 23 Μαρτίου.

Η βρετανική υπηρεσία στατιστικής διευκρινίζει ότι κατά τα δύο τρίμηνα ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 22,1%, λίγο λιγότερο από το -22,7% που καταγράφηκε στην Ισπανία, αλλά περισσότερο από το διπλάσιο του -10,6% που καταγράφηκε στις ΗΠΑ την ίδια χρονική περίοδο.

Η μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη 

Ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, χειρότερη από το -18,5% της Ισπανίας και πολύ χειρότερη από το -13,8% της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, η μεγαλύτερη ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εξηγείται από την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ισχύος των μέτρων του lockdown.

«Εχω πει κατά το παρελθόν ότι μας περιμένουν δύσκολοι καιροί. Τα σημερινά νούμερα το επιβεβαιώνουν. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την εργασία τους και, δυστυχώς, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι. Αλλά υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Θα περάσουμε αυτήν την θύελλα», δηλώνει ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

«Οι επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χειρότερες από των εταίρων της σε υπερθετικό βαθμό», σύμφωνα με τους αναλυτές της Pantheon Macro.

Αυτή η επίδοση του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει καταγράψει επίσης τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19, μπορεί επίσης να αποδοθεί στον υψηλό βαθμό εξάρτησης από τον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως στην κατάρρευση την κατανάλωσης κατά την διάρκεια του lockdown «και στον υψηλό βαθμό απασχόλησης γονέων, οι οποίοι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Pantheon Macro θεωρεί ότι αυτά τα «διαρθρωτικά μειονεκτήματα» της βρετανικής οικονομίας θα συνεχίσουν να φρενάρουν την ανάκαμψη τόσο κατά το τρίτο όσο και κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Το σοκ της πανδημίας δεν αμβλύνθηκε παρά ελάχιστα από τα πρωτοφανή μέτρα υποστήριξης της οικονομίας με την διοχέτευση από την κυβέρνηση δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών μέσω δανείων ή επιχορηγήσεων για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς επίσης και από την αγορά στοιχείων ενεργητικού από την Τράπεζα της Αγγλίας και την μείωση σε ιστορικό χαμηλό των επιτοκίων.

Η ύφεση έχει προκαλέσει ήδη βαριές κοινωνικές συνέπειες με την μείωση κατά 730.000 του αριθμού των ατόμων που έχουν απασχόληση ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Δεν περνά σχεδόν μέρα χωρίς την ανακοίνωση κατάργησης χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που ανησυχούν για το προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο τέλος του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης.

Για το σύνολο του έτους, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 9,5%, αλλά αναμένει βραδύτερη ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στους προ της πανδημίας ρυθμούς το 2022.

Πηγή: sofokleousin.gr